Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Σχολικές Επιτροπές & Ιωνίδειος Σχολή



Ο συνδυασμός μας πιστεύει οτι τα δυο ιστορικά σχολεία της πόλης μας, όπως είναι η Ιωνίδειος Πρότυπος Σχολή και το Ράλλειο Γυμνάσιο & Λύκειο Θηλέων , πρέπει να εξαιρεθούν από την υπαγωγή των σχολικών τους επιτροπών σε μία γενική, εννιαία σχολική επιτροπή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η διατήρηση τους ως αυτοτελείς σχολικές επιτροπές όπως είναι έως σήμερα, επιβάλλεται αλλά και προβλέπεται από το νόμο 3852/2010 λόγω της ιστορίας τους αλλά και της τεράστιας προσφοράς των σχολείων αυτών στην πόλη του Πειραιά।


Σύμφωνα με τον “Καλλικράτη” καταργούνται στις 31.12.10 όλες οι Σχολικές Επιτροπές και θ’ αντικατασταθούν από δύο συνολικά Σχολικές Επιτροπές σε κάθε Δήμο: μία για την πρωτοβάθμια και μια για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μέχρι σήμερα ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η σύνθεση αυτών των νέων επιτροπών, ούτε βάσει ποιων κανόνων θα λειτουργούν. Πόσο μάλλον για το πώς θα χρηματοδοτούνται οι σχολικές μονάδες. Όμως μπορούν εξαιρεθούν με βάση το άρθρο 103 του νόμου, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου δήμων, των οποίων η δραστηριότητα από πλευράς ευρύτερης αναγνώρισης, εξειδικευμένου αντικειμένου, μακροχρόνιας απόδοσης έργου και γενικότερης καταξίωσης της προσφοράς τους δικαιολογεί την ανωτέρω διατήρηση καθώς και τα ιδρύματα. Για την υποβολή του αιτήματος απαιτείται απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου που λαμβάνεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του

Ζητάμε από το Δήμαρχο Πειραιά να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση και να βοηθήσει στην πραγματική αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας στη νεολαία του Πειραιά.

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Ανακύκλωση – Αποκομιδή και Διαχείριση Απορριμμάτων


Η ανεξάρτητη δημοτική παράταξη «Πειραιάς Όλοι Μαζί», με ιδιαίτερη ευαισθησία για το περιβάλλον παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο δήμο Πειραιά, σχετικά με την ανακύκλωση και τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής, που στο σύνολό τους, αποτιμούνται θετικά μέχρι στιγμής.
Με αφορμή, μάλιστα, την συνάντηση του Δήμαρχου Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου με τον Γενικό Διευθυντή της Ελληνικής Εταιρίας Ανακύκλωσης, θα θέλαμε να τονίσουμε την ανάγκη, εκτός της εντατικοποίησης της αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών και των απορριμμάτων, για ένα ενιαίο σχέδιο αποκομιδής αλλά και διαχείρισης των υλικών αυτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών από τους μπλε κάδους δεν μπορεί να θεωρηθεί διαχείριση απορριμμάτων για το δήμο μας, μιας και μετά την αποκομιδή την ευθύνη διαχείρισης την έχει πλέον η εταιρία ανακύκλωσης, μετά από συμφωνία με τον δήμο.
Επίσης να υπογραμμίσουμε το έλλειμμα ενημέρωσης σχετικά με το τρέχον πρόγραμμα ανακύκλωσης το οποίο είναι και ευθύνη την συνεργάτιδας εταιρίας. Πεποίθησή μας είναι ότι καμία επιπλέον χρέωση για υπηρεσίες ενημέρωσης, σχετικά με τα υλικά ανακύκλωσης, δεν θα πρέπει να επιβαρύνει το δήμο μας.
Τέλος θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τις πάγιες θέσεις μας για δημιουργία εγκαταστάσεων ανακύκλωσης στον δήμο μας στα πλαίσια ενός σχεδίου συνολικής διαχείρισης απορριμμάτων το οποίο μπορεί να στεγαστεί στο οικόπεδο πολλών στρεμμάτων που βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία του δήμου Πειραιά, στο Σχιστό.
Είναι τουλάχιστον οξύμωρο στη Ρωσία να αναλαμβάνει τη διαχείριση των σκουπιδιών Ελληνική Κοινοπραξία ενώ στον δήμο μας να παρουσιάζουμε ακόμα «μαθησιακές αδυναμίες» σε θέματα ανακύκλωσης.
Όπως, χαρακτηριστικά αναφέρει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» (Κυριακή 30.1.2011) , οι ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα) μπορεί να μην ευδοκιμούν και τόσο στα εδάφη της ελληνικής επικράτειας, αλλά φαίνεται ότι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης εκτός συνόρων και μάλιστα αξιοποιώντας ελληνικά χέρια και ελληνική τεχνογνωσία. Μάλιστα, οι διοικητικές αρχές της Αγίας Πετρούπολης υπέγραψαν συμφωνία με κοινοπραξία ελληνικών συμφερόντων, η οποία θα αναλάβει το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία μονάδας διαχείρισης αστικών συμμείκτων απορριμμάτων ενδεικτικής δυναμικότητας 350,000 τόνων για περίοδο 30 ετών. Η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει βάση και αφετηρία για παρόμοια έργα διαχείρισης απορριμμάτων ανά τη ρωσική επικράτεια.
Η τεχνολογική αυτή λύση είναι πλήρως καθετοποιημένη και πρωτοπόρος με μεγιστοποίηση της ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών, σε συνέπεια με τα οριζόμενα στην Οδηγία 2008/98/ΕΚ αναφορικά με την «ιεράρχηση των διαδικασιών επεξεργασίας αποβλήτων», ενώ μέσω χρήσης βιολογικής επεξεργασίας του βιο-αποκοδομήσιμου – οργανικού – κλάσματος (biodegradable fraction) οδηγεί στην παραγωγή βιομάζας πλούσιας σε ανανεώσιμο περιεχόμενο, το οποίο προωθείται προς ενεργειακή αξιοποίηση. Η διαδικασία αυτή έχει τα εξής αποτελέσματα : 1/ Ελαχιστοποίηση των αδρανών υπολειμμάτων σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), 2/ Αποφυγή επικίνδυνων / τοξικών αποβλήτων, 3/ ελαχιστοποίηση εκπομπών CO2 και 4/ θετικό αποτύπωμα άνθρακα.
Και όμως, ενώ οι Ρώσοι φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν στον δρόμο των ΣΔΙΤ, στην Ελλάδα παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος γύρω από τις ΣΔΙΤ στον τομέα των σκουπιδιών, τα πράγματα εν τέλει εμφανίζονται να προχωρούν με ρυθμό χελώνας.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι συνδυασμός «Πειραιάς Όλοι Μαζί» στο αναπτυξιακό του σχέδιο, έχει ήδη προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο τη δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων για το Δήμο Πειραιά με τη μορφή Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Μήπως είναι καιρός ο Δήμος Πειραιά να αναζητήσει και άλλες λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων ?


Αλεξάνδρα Βερναρδάκη
Επιλαχούσα Δημοτική Σύμβουλος «Πειραιάς Όλοι Μαζί»
Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας (MA), Πανεπιστημίου Πειραιά
Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων, University of London




«ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ»

Από το γραφείο ενημέρωσης συνδυασμού «Πειραιάς Όλοι Μαζί»
http://pireasoloimazi.blogspot.com/
τηλ. 210 4194258, φαξ. 210 4194259

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ - ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ

Το θέμα των ναρκωτικών είναι γνώριμο σε όλους μας και εντονότερο για τους κατοίκους και καταστηματάρχες της περιοχής που φιλοξενεί τον ΟΚΑΝΑ. Αν και αποτελεί θέμα ζωής και θανάτου για μερικούς πολίτες, η πολιτεία δεν το αντιμετωπίζει με την πρέπουσα σοβαρότητα. Άλλοτε το αντιμετωπίζει με ολιγωρία, άλλοτε δειγματοληπτικά και άλλοτε καθόλου. Οι λίστες της αναμονής μεγαλώνουν, όπως άλλωστε και οι λίστες του θανάτου, ενώ λίγοι άνθρωποι και μη κυβερνητικοί κυρίως οργανισμοί, με προσωπικό κατά βάση ενδιαφέρον, αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα που χωρίζει τη ζωή από το θάνατο. Γιατί ο θάνατος του σώματος, των ατόμων που είναι εξαρτημένοι από ουσίες, ακολουθεί απλώς το θάνατο της προσωπικότητας και του χαρακτήρα που δεν είχε ευκαιρία για ζωή. Έχουνε όμως ειπωθεί πολλά για αυτό το θέμα και ποτέ δεν θα είναι θα είναι αρκετά μιας και αφορά ανθρώπινες ζωές, είτε εμπλέκονται άμεσα είτε έμμεσα. Γιατί τα ναρκωτικά δεν καταστρέφουν τη ζωή μόνο του εξαρτώμενου αλλά και των συγγενών του, των φίλων και των ατόμων του περιβάλλοντός του γενικότερα.

Ο ΟΚΑΝΑ για τον Πειραιά αποτελεί ένα θέμα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα τα τελευταία χρόνια, ενώ η έλλειψη άμεσης και οριστικής λύσης, σχετικά με την μεταφορά του, έχει δημιουργήσει σειρά από καταστρεπτικές εξελίξεις για την οικονομική ζωή της περιοχής και όχι μόνο. Όλοι οι προσκείμενοι εγκαταλελειμμένοι χώροι στον ΟΚΑΝΑ, έχουν καταληφθεί από άτομα που βρίσκονται στο πρόγραμμα απεξάρτησης, μην έχοντας που αλλού να διαμείνουν ενώ οι παραπλήσιοι δρόμοι ανεξάρτητα ώρας και ημέρας, αποτελούν σημεία αγοροπωλησίας ναρκωτικών. Ακόμα και τα πάρκα της Τερψιθέας έχουν γίνει σημεία λήψης των επίμαχων ουσιών κατά τις ώρες της ημέρας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ΟΛΟΙ οι υποψήφιοι δήμαρχοι προεκλογικά υποστήριξαν ένθερμα την απομάκρυνση του ΟΚΑΝΑ ενώ παράλληλα καταγράφθηκαν από τα ΜΜΕ δηλώσεις βουλευτών του Πειραιά με παρόμοιο περιεχόμενο και δεσμεύσεις. Σχετικά με το θέμα, ο ίδιος ο υπουργός υγείας, ο κος Λοβέρδος, είχε δεσμευτεί μάλιστα να απομακρύνει τον ΟΚΑΝΑ σε εύλογο χρονικό διάστημα. Στο ίδιο μήκος κύματος σήμερα, ο εκλεγμένος δήμαρχος κος Μιχαλολιάκος, που ενδιαφέρεται προσωπικά για το θέμα, έχει ήδη επισκεφτεί μια φορά τον κο υπουργό κατά το οποίο απέσπασε νέα δέσμευση και νέο … ραντεβού.

Δυστυχώς όμως οι εναπομείναντες καταστηματάρχες και επιχειρήσεις δεν μπορούν άλλο να περιμένουν, ούτε και είναι δυνατόν οι γονείς να επισκέπτονται τα πάρκα της Τερψιθέας μπροστά στον κίνδυνο τα παιδιά τους να εκτίθενται σε κίνδυνο. Στα πλαίσια αυτά η δημοτική αρχή σε συνεργασία με την αστυνομία πρέπει να πραγματοποιεί περιπολίες και ελέγχους στην εν λόγω περιοχή σε καθημερινή βάση ενώ πρέπει να εξεταστούν και οι συνθήκες υγιεινής, των παραπλήσιων του ΟΚΑΝΑ χώρων, που έχουν καταληφθεί και αν κριθεί απαραίτητο να απολυμανθούν. Κε δήμαρχε, κύριοι βουλευτές του Πειραιά, δώστε μια λύση ΑΜΕΣΑ.. όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κος δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο «μόλις φύγουν τα σκουπίδια, θα δούμε τα προβλήματα μπροστά μας».

Πέτρος Βιολάκης

Επιλαχόν Δημ. Σύμβουλος «Πειραιάς Όλοι Μαζί»

Υποψήφιος Διδάκτορας Κοινωνικές & Πολιτικές Επιστήμες