Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Θέσεις για το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Ο «Πειραιάς Όλοι Μαζί Για Μια Νέα Αρχή» θεωρεί ότι ο Καλλικράτης κινείται σε θετικό πνεύμα και ότι αποτελεί ένα κείμενο αρχών το οποίο προσπαθεί να βάλει κανόνες για την λειτουργία ενός κράτους διαφορετικού, λιγότερο σπάταλου και γραφειοκρατικού, ενός κράτους αποκεντρωμένου με διαφάνεια στην διαχείριση του δημόσιου χρήματος που θα σέβεται τον πολίτη.
Η εισαγωγή του κειμένου δημόσιας διαβούλευσης αναφέρει ότι με το πρόγραμμα Καλλικράτης επιδιώκεται η άσκηση εξουσίας με την συμμετοχή του πολίτη και η εμβάθυνση της δημοκρατίας αλλά και η ανάδειξη του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών και των κοινωνικών οργανώσεων. Ας ξεκινήσει λοιπόν από τώρα η άσκηση εξουσίας από τους πολίτες με την διοργάνωση τοπικών διαβουλεύσεων – δημοψηφισμάτων. Οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν για τόσο σημαντικά ζητήματα χωρίς να είμαστε εμείς οι μεσολαβητές.
Μια απλή ανάγνωση του κειμένου αποδεικνύει ότι είμαστε ακόμα στην αρχή. Δεν υπάρχουν πουθενά στο κείμενο συγκεκριμένες δεσμεύσεις, δεν υπάρχει ολοκληρωμένο οικονομικό πρόγραμμα για την στήριξη των νέων δήμων, αποτελεί μόνο ένα θεσμικό πλαίσιο αρχών. Χρειάζεται λεπτομερής αναφορά στις αρμοδιότητες δήμων, περιφερειών και γενικών διοικήσεων ώστε να μην υπάρχουν ασάφειες και αλληλεπικαλύψεις. Χρειάζεται ξεκάθαρη απάντηση στο τρόπο απόδοσης του ΦΠΑ και στο ποσοστό που θα αποδίδεται στους δήμους.
Χρειάζεται αποσαφήνιση ο τρόπος χωροθέτησης των νέων δήμων με βάση γεωγραφικά, δημογραφικά, αναπτυξιακά κριτήρια. Επίσης χρήζει διευκρινήσεων ο προτεινόμενος αριθμός των δήμων της χώρας που είναι συγκεκριμένος, 370 το πολύ. Γιατί τέτοιος δογματισμός; Αν είναι 400 ή 460 τι θα αλλάξει?? Μήπως είναι προαποφασισμένος ο τρόπος συνένωσης και ήδη διαμορφωμένος ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας;
Συμφωνούμε επίσης με την προσπάθεια περιορισμού των δημοτικών επιχειρήσεων ανά την επικράτεια από 6000 σε 2000 περίπου. Σημαντικό για την οικονομία της χώρας. (Στο ίδιο ύφος και η άποψη του Αντιδημάρχου κου Αβραμίδη όπως την εξέφρασε σε συνέντευξη για πιθανή συγχώνευση των ΔΗΡΑΠ, ΚΟΔΕΠΑΠ, ΔΕΠΕΠ ως συναφών δημοτικών επιχειρήσεων) .
Όλα λοιπόν τα προαναφερόμενα μας κάνουν να είμαστε δύσπιστοι ως προς την τελική εφαρμογή του εγχειρήματος. Συμφωνούμε μεν ως προς τις αρχές της νέας αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και το δεχόμαστε ως αφετηρία διαλόγου αλλά περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και κυρίως σύντομα τις προτάσεις της κυβέρνησης για τον χωροταξικό σχεδιασμό.
Ως προς τον Πειραιά και την συνένωση του με όμορους δήμους πολλά έχουν ακουστεί. Η πρόταση του Αντιδημάρχου κου Αβραμίδη (προσωπική άποψη του κου Αβραμίδη) για συνένωση Πειραιά – Ρέντη – Μοσχάτου και Δραπετσώνας δεν μας βρίσκει σύμφωνους μιας και δεν υπάρχουν πολλά κοινωνικά ή οικονομικά ή αναπτυξιακά κριτήρια τέτοια που να ευνοούν την συνένωση. Από την άλλη, είναι εκφρασμένη η αντίθεση τόσο του Δήμου Ρέντη όσο και των δήμων Μοσχάτου και Δραπετσώνας για την συνένωση τους με τον Πειραιά. Πρέπει να εξασφαλίζεται η αρχή της εγγύτητας της Αυτοδιοίκησης δηλαδή ο Δήμος να είναι πιο κοντά στον πολίτη κι αυτό δεν μπορεί να γίνει σε έναν τόσο μεγάλο Δήμο.
Ως εκ τούτου, φαίνεται πιο λογικό να απαιτήσουμε ως δήμος, την ένωση μόνο με το Δήμο Δραπετσώνας, αν κι εκεί δεν συντρέχουν πολλά από τα κριτήρια που έχει θέσει η ΚΕΔΚΕ ως προαπαιτούμενα αλλά με την συνένωση αυτή επιτυγχάνεται καλύτερη λειτουργία και αποδοτικότητα του λιμανιού του Πειραιά και των γύρω από αυτό περιοχών.
Ας μην ξεχνάμε ακόμα και την διεκδίκηση από όμορους δήμους διαφόρων περιοχών του Πειραιά (όπως για παράδειγμα, επίσημα σε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Μοσχάτου έχει εκφραστεί η διεκδίκηση του διαμερίσματος του Νέου Φαλήρου).
Για αυτό λοιπόν, ως πιο προσιτό και πρόσφορο για τον Πειραιά, κατά τη δική μας άποψη, είναι μόνο η συνένωση με το Δήμο Δραπετσώνας και ταυτόχρονα η μη αφαίρεση οποιουδήποτε διαμερίσματος του Δήμου μας και ο πλήρης έλεγχος της περιοχής του ΟΛΠ και της γύρω από αυτόν περιοχής.
Οι εμπειρίες που αποκτήσαμε και οι γνώσεις που συσσωρεύσαμε μας οπλίζουν με τις προϋποθέσεις που χρειαζόμαστε για να χαράξουμε τη μεγάλη τομή στην εξέλιξη της αυτοδιοίκησης. Ο Καλλικράτης πρέπει να είναι μέρος της λύσης κι όχι μέρος της κρίσης. Πρέπει να είναι μια δυναμική κι όχι μια δογματική μεταρρύθμιση.
Από το γραφείο ενημέρωσης συνδυασμού «Πειραιάς…. Όλοι Μαζί για Μια Νέα Αρχή»
http://pireasoloimazi.blogspot.com/
τηλ. 210 4194259, φαξ. 210 4194258

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου


Την Τετάρτη 3/2/2010 στην Πινακοθήκη Πειραιά πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση από την ΚΟ.ΔΕ.ΚΟ.ΜΕ.Π σε συνεργασία με τον όμιλο εθελοντών κατά του καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου . Ο κ. Κώστας Χατζησταύρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών - Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Metropolitan, ο κ. Νίκος Καρβούνης, Παθολόγος - Ογκολόγος του Νοσοκομείου Μεταξά και η κα Κωνσταντίνα Τζανέτου, Κοινωνική Λειτουργός του «ΑγκαλιάΖΩ» αναφέρθηκαν σε θέματα ενημέρωσης, πρόληψης και στήριξης των ασθενών με καρκίνο.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρόεδρος της ΚΟ.ΔΕ.ΚΟ.ΜΕ.Π και Δημοτικός Σύμβουλος κος Καρβουνάς Νικόλαος (διοργανωτής της εκδήλωσης), ο Δημοτικός Σύμβουλος Αντώνης Αχιλ. Καλογερόγιαννης ( επικεφαλής συνδυασμού «Πειραιάς, όλοι μαζί για μια νέα αρχή) , ο διαμερισματικός σύμβουλος του Β Δημ. Διαμερίσματος Ιωάννης Ανυφαντάκης , ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πέτρος Βιολάκης και πλήθος κόσμου, ασθενείς και μη.
Δυστυχώς , σε μια τόσο σημαντική και συμβολική εκδήλωση , έλαμψαν δια της απουσίας του οι «τοπικοί άρχοντες» ( αλήθεια, θα απουσίαζαν αν ήξεραν ότι θα έχει δημοσιότητα , φωτογραφική κάλυψη ή πλούσια εδέσματα με άφθονο κρασί ; )
Αξίζουν συγχαρητήρια στον πρόεδρο της ΚΟ.ΔΕ.ΚΟ.ΜΕ.Π για την όμορφη, ουσιαστική σε προσφορά και λιτή εκδήλωση που πραγματοποίησε και μακάρι να ευοδωθούν οι προσπάθειες που δεσμεύτηκε να καταβάλει για την δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας καρκινοπαθών και οικογενειών τους ώστε να αποσυμφορηθούν τα δημόσια αντικαρκινικά νοσοκομεία.